Instituti për Hulumtime Zhvillimore Riinvest

Riinvest Story

#RiinvestStory008

Kosova: E fundit mes të pabarabartëve

Kosova sÑ‘ bashku me BjellorusinÑ‘, RusinÑ‘ dhe TurqinÑ‘ janÑ‘ vendet e fundit nÑ‘ EvropÑ‘ qÑ‘ nuk e kanÑ‘ akoma liberalizimin e vizave. SÑ‘ fundmi, Moldavia, Ukraina dhe Gjeorgjia kanÑ‘ marrÑ‘ liberalizimin e vizave nga Bashkimi Evropian. Gjeorgjia pÑ‘rgÑ‘zohet  nga BE-ja si njÑ‘ reformator i sukseshÑ‘m pÑ‘r njÑ‘ vend qÑ‘ vetëm para nÑ‘ntÑ‘ viteve ka pasur njÑ‘ luftÑ‘ tÑ‘ shkurtÑ‘r, ndÑ‘rsa Ukraina dhe Moldavia janÑ‘ vende qÑ‘ cilesohen si skajshmÑ‘risht tÑ‘ rrezikuara nga ndikimi rus. Po ashtu tÑ‘ tria keto vende kanÑ‘ miqÑ‘si dhe lidhje tÑ‘ ngushta kulturore dhe historike me vende qÑ‘ janÑ‘ anÑ‘tare tÑ‘ BE-sÑ‘ si Rumania, Polonia, Letonia, Lituania dhe Estonia qÑ‘ gjithashtu e kanÑ‘ brengÑ‘ serioze politike ndikimin rus. PÑ‘r dallim nga kÑ‘to vende, Kosova ballafaqohet me mospÑ‘rmbushje tÑ‘ kritereve dhe poashtu me indiferencÑ‘ dhe kundërshtime tÑ‘ vazhdueshÑ‘m nga disa shtete nÑ‘ BE qÑ‘ nuk e njohin KosovÑ‘n si shtet të pavarur dhe jo vetÑ‘m. Por, larg nga retorika e politikanÑ‘ve rreth liberalizimit tÑ‘ vizave, tÑ‘ shikojmÑ‘ se si figuron Kosova nÑ‘ statistika tÑ‘ shteteve tÑ‘ Shengenit.

Sipas Transparency International, Kosova nuk ёshtё tregim suksesi nё luftimin e korrupsionit, por nё anёn tjetёr as Ukraina dhe Moldavia nuk janё shtete ku lufta kundёr korrupsionit ka pasur sukses, ato madje perfomojnё mё keq se Kosova nё kёtё fushё dhe pёrveq Gjeorgjisё tё gjitha vendet nё fqinjёsi tё BE-sё dhe nё Ballkan kanё probleme tё mёdha me korrupsionin dhe sundimin e ligjit. Megjithatё nga tё gjitha kёto vende Kosova ёshtё mё e refuzuara nga BE-ja nё aplikime pёr viza.

Image

Kosova Ñ‘shtÑ‘ njÑ‘ ndÑ‘r vendet e para ku aplikohet mÑ‘ sÑ‘ shumti pÑ‘r viza  turistike. Shtetet e Shengenit qÑ‘ pranojnÑ‘ mÑ‘ sÑ‘ shumti aplikime nÑ‘ Kosovo janÑ‘ Gjermania dhe Zvicra, ndÑ‘rsa pÑ‘r vendet si Ukraina, Gjeorgjia dhe Moldavia, shtetet ku qytetarÑ‘t e kÑ‘tyre vendeve aplikojnÑ‘ janÑ‘ kryesisht Polonia, Lituania dhe Italia.

Nga tё dhёnat del qё Kosova nuk figuron mirё nё indeksin e pёrceptimit tё korrupsionit, ka nivelin mё tё lartё nё rajon tё refuzmit tё vizave nga BE-ja dhe deri nё vitin e kaluar ka dhёnё azil kёrkues mё sё shumti pёr kokё banori nё fqinjёsi tё BE-sё. Pёr njё konglomerat burokratik siq ёshtё BE-ja statistikat luajnё rol shumё tё rёndёsishёm nё marrjen e vendimeve dhe pёrderisa Kosova nuk aplikon njё politikё tё mirёfilltё tё jashtme atёherё Kosovarёve nuk ju mbetet gjё tjetёr pos tё shpresojnё nё ditё mё tё mira kur shteti i tyre nuk gjendet gjithmonё i fundit, dhe sё paku nё njёrёn nga kёto fusha tё tregoj qё ёshtё njё reformator i vёrtetё.

Image

__________________________________

[1] Kёto tё dhёna pёrshijnё edhe vendet tjera tё Bashkimit Evropian qё nuk janё anetare te zonёs Shengen.

 

 

 

 

 

Arkiv

Cila është vlera e prokurimit publik në ekonominë kosovare?

Më shumë

A po përmirësohet ambienti biznesor në Kosovë?

Më shumë

Çka nëse puna e papaguar do të paguhej?

Më shumë

Sa orë në javë punojnë Kosovarët?

Më shumë

Sektori bankar në Kosovë

Më shumë

Fuqia e Diasporës!

Më shumë

MSA, një vit pas!

Më shumë

Punësimi i pasigurt: gratë në sektorin privat

Më shumë

Çfarë po ndodhë me punësimin në të zezë në Kosovë?

Më shumë

Të ardhurat personale sipas sektorëve në Kosovë. Kush sa paguan?

Më shumë

Shkarko Raportin

Ekipi Ynë